Nellik har vært en høyt verdsatt og mye brukt medisinsk krydderplante siden før vår tidsregning frem til i dag, og blir brukt både som tørket krydder, naturmedisin og utvunnet som olje og essensiell olje. Planten inneholder store mengder vitamin A, C, K og B-kompleks, samt mineraler som mangan, jern, selen, kalium og magnesium, og har særlig vært mye i bruk som naturmedisin for å lindre smerter i tenner, tannkjøtt, og kjeve.

At nellik bedrer munnhelsen og lindrer smerter i kjeve og munn, er noe jeg kan bekrefte, siden jeg selv bruker det 👏. Jeg oppdaget det for noen år siden da jeg slet jeg med smerter i kjeven, tannkjøtt og tenner, og da hjalp det midlertidig å tygge på noen nellikstilker.

Hvordan bruker du nellik som medisin?

For å lindre mot midlertidige smerter i kjeve, tenner eller tannkjøtt, kan du:

  • Tygg på en nellikstilk (tygg forsiktig, særlig hvis du vet at du ikke har sterke tenner).
  • Påfør nellikolje på fingeren eller en bomullsdott, og stryk på tannkjøttet eller den ømme tannen.
  • Drikk nellikkte: Legg 2 nellikstilker i en kopp varmt vann og la dem trekke i minst 10 minutter – bruk gjerne litt honning som søtningsmiddel.
Visste du at nelliken ser slik ut i naturen? Ikke vi heller!

Nellik – naturens vidundermedisin

Nellik har kraftige antiseptiske, antivirale, betennelsesdempende og bedøvende egenskaper, noe som har gjort den svært nyttig i behandlingen av fordøyelses- og luftveisplager og et bredt spekter av sykdommer.

Godt for fordøyelsen

Nellik er spesielt gunstig for fordøyelsen, og virker godt mot fordøyelsesbesvær, gass, forstoppelse, oppblåsthet, kvalme og ubehag etter inntak av tung, rik mat. I tillegg er den utmerket for å lindre muskelspasmer, hodepine og nervesmerter. På grunn av sine lindrende egenskaper, er nellik ofte brukt for å desinfisere tannkjøtt, tenner, nyrer, lever, hud og bronkier.

Oljen fra nellikplanten inneholder eugenol, som er et kraftig bedøvelsesmiddel. Dette er et naturlig smertestillende middel, som ofte brukes for å lindre tannpine og for å bedøve tannkjøttet hos tannlegen. Oljen kan også være et nyttig desinfiserende middel som kan brukes på kutt og sår.

Essensiell nellikolje er et effektivt avfettingsmiddel som brukes for å desinfisere luften og skape bedre inneklima og luftveisforhold for pasienter med bihulebetennelse, tuberkulose, bronkitt, astma, forkjølelse og hoste. Denne oljen brukes oftest i fordamper, luftfukter eller aromaterapimaskin.

Nellik som krydder

De fleste av oss kjenner først og fremst nellik som krydder til matlaging, både fra det indiske kjøkken og her hjemme fra nøkkelost og sursild. Nellik brukes ofte i kombinasjon med andre urter for å lage krydder som Curry Powder og Garam Masala i India, Chinese Five Spice i Kina og Worcester Sauce i Storbritannia.

Krydderet er også et ideellt tilskudd til desserter, fruktsalater, smoothies og indiske sauser. Nellikte er en smakfull måte å styrke immunforsvaret på og for å avgifte kroppen.


Håper det gav litt inspirasjon ✨

Klem Ingrid

Referanse: Anthony William

MERKNAD: Rådene du finner på denne nettsiden er IKKE ment som en erstatning for medisinske råd og veiledning fra tannlege eller lege, men som et supplement. Med produktene våre får du muligheten til å ta mer kontroll over egen munnhelse. Besøk i tillegg tannlegen eller legen din ved behov, og få deres mening. Informasjonen vi deler er basert på forskningsmateriale vi har studert, og på våre egne erfaringer. Skaff deg en tannlege som anerkjenner dine valg, så dere kan jobbe godt sammen.